14 Eylül 2015 Pazartesi

Erzurum "Zafer ve İnanç Yolu"

AFAD Derneği Çetin Bayramın gayretleriyle başlayan "Dört Çeker Ecdad Dua Bekler, Unutulan Tarihe Zaman Yolculuğu",  adlı etkinliği duyunca heyecanlanmış, 1853'lerde yapımına başlayan ve 1896 yılında tamamlanan Erzurum'u ve Doğu Anadolu'yu savunma mevzileri olan tabyalara büyük bir katılımla iştirak etmek son derece sevindirmişti. Son on yıldır Tabyalarla yatan Tabyalarla kalkan birisi için bu proje muhteşemdi.
Zafer yolunda; ATAK Derneği başkanı Çetin Bayram geziye  katılanlara tabyalar hakkında bilgiler verirken,  gezinin en küçük Off Road’ cusu iki  aylık  Nazlı Sima Marancigil organizasyonun  göz bebeği oldu.
Ayrıca organizasyona Vali Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, İl Emniyet  Müdürü Kamil Karabörk, KUDAKA Genel Sekreteri Mehmet Ali Çakal, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Doğa Koruma Ve Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Akkiprik, Palandöken ve Konaklı Özelleştirme Daire Başkanı Kemalettin Işık, Tarım İl Müdürü Osman Akar’ın yanı sıra Erzurum Off Road kulübü, Safari 25 topluluğu, ATAK Derneği üyeleri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

13 Eylül Pazar sabah 8'de hareket noktası olan Havuzbaşı'ndaki yere ulaşmış aracımıza suları koyduktan sonra yol arkadaşlarım olan Tarihçi Muzaffer Taşyürek, Gazeteci Öztürk Akkök ve Eğitimci Ömer Faruk Kızılkaya Şoförümüz Kenan beyle Valimizin gelmesi ile gezimiz başlamış oldu.
Önce Konaklı Kayak tesisleri gezilmiş ardından dağ yolunu izleyerek önce Büyük Palandöken, sonra Küçük Palandöken tabyaları gezildi.  Burada Sayın Dr. Valimiz Ahmet Altıparmak'ın işaret ettiği gibi bu "mekanların yüksek irtifa kamp merkezi ve yüksek rakımlı tarihsel filimler için set olacağını" ifade etmesiyle tabyalar gezilmiş 2900 rakımlardaki bu muazzam yapıların bakımsız kalması yüreğimizi burkmuştu.
Yol güzergahımız olan Palandöken kayak tesisleri geçilmiş Abdurrahman Gazi Türbesinden geçilerek orijinal dağ yolundan, "Ağzı Açık, Toparlak tabyaları" gezilmiş sonra Toparlak köyünde öğle namazları eda edildikten sonra "Oral Et" tarafından hazırlanan ekmek arası sucuklar yenilerek sohbetler edilmişti.
Yolumuzun ikinci etabı önce "Uzun Ahmet" tabyaları olmuş burada çekilen fotoğraflar ve anlatılan savaş anılarından sonra hedef "Çobandede" tabyasına çevrilmişti.
Köse Mehmet Köyünün üstünde 2900 rakımda inşa edilen ve hala top siperleri, mevziler orijinal haliyle duran Çobandede tabyasına gidilmişti. Etrafta görülen iki göl dikkatimizi çekmiş dedelerimiz 2900 metre yüksekte yaptığı Çobandede tabyasında bile sanatı göstermişlerdi.
Bir tarafta Pasinler ovası, diğer tarafta Erzurum ovası ayaklarımızın altındaydı. Aman Allahım ne müthiş manzaraydı.
Evet gittiğimiz toplam yol 100 kilometre idi. Biz arabalarda yorulmuştuk. Fakat dedelerimiz bu vatanı savunurken bu yüksekliklerde muazzam tabyalar yapmışlar canları; kanları pahasına vatanlarını savunmuşları. Onların bu gayretlerini gördükten sonra biz torunlarının dedelerinin emanetini koruyamaması ne kötüydü. Kimisi hayvanlara ağıl olmuş, kimisi de define avcılarının kazmalarına muhatap olmuş tahrip olmuşlardı.

Allahu Ekber yaylarında, Kargapazar yaylalarında çok değil 20 yıl önce bir milyona yakın büyük ve küçük baş hayvan otlar, süt, yoğurt, tereyağı ve nihayet et merkezi olma özelliğini koruyan bu yaylalar şimdilerde bir kaç sürü hariç tamamen boş olması düşündüğümüz ve üzüldüğümüz bir başka noktaydı.

Sonuç olarak bu etkinliğe katılarak Zafer yolu hakkında güzel görüşlerini belirten Sayın Valimiz Ahmet Altıparmak'a, bu projeyi başlatan Çetin Bayram Beye ve katılarak bu yolu kat eden değerli katılımcılara teşekkürlerimi ifade etmeyi kendime bir borç bilmekteyim.
Sağ olun, var olun. Yeni etkinliklerde buluşmak ümidiyle.

Abdurrahman ZEYNAL - 13 Eylül 2015/ Erzurum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder