13 Nisan 2015 Pazartesi

Kömürlü Köyü Şenkaya Erzurum

KÖYÜMÜZÜN TARİHÇESİ
Resmi bir bilgi olmamakla birlikte, köyün eşrafından Menekşe Hanım’ın (Meneş Nene) anlattıklarına göre köyün büyük çoğunluğu Ahıska’dan göç edip yerleşmiştir.
Detaylı bilgi olmasada Ahıska Türklerinin Şivesine ve Yemek kültürüne Baktığımız zaman bizim şivemiz Ve kültürümüz genelde aynı olması gözden kaçmıyor.
Köye İlk olarak 1828 li yılarda şimdiki yerin 4-5 kilometre yukarısında olan Eski Göllet (yukarı göllet) olarak adlandırılan mevkiye göç edilmiştir.
Anılan mevkide, iki tane göl grubu bulunmaktadır: Kanlı Göller ve Yukarı Göller. Bu bölgenin iklim özelliği nedeniyle etler açıkta kalsa bile bozulmazmış. Bu nedenle köy halkı etlerini ağaçlarda asarak muhafaza edermiş. Köy halkı da zaman içinde bu iki niteliği birleştirerek köyün adı olarak kabul etmişler. Kısaca, “Göl” ve “Et” ibarelerinin birleştirilmesinden Göllet ismi ortaya çıkmıştır.
…Zaman içinde yaşanan toprak kayması nedeniyle bu mevkiiden daha aşağıda olan şimdiki yerleşim yerine yerleşilmiştir. Yeni yere yakın, kaliteli linyit kömürü yatakları bulunması ve işletiliyor olması nedeni ile Kömürlü adını almıştır. Halen de bu isimle anılmaktadır.
Kelami Baba İsimli bade içmiş bir halk şaiir’imiz bulunmaktadır.ozaman ki kıt imkanlardan dolayı yaklaşık bin in üzerinde eseri günümüze aktarılamamış ve kendini yeterince tanıtamamıştır.Doğuda eşkiyanın etkili olduğu zamanlarda köyümüze birkaç kez baskın girişiminde eylem yapmayı planlayan eşkiya çetelerini akıl ve ilahi güçle durdurduğu söylenmektedir.

Kelami Baba 1927 yılında seksen yaşındayken yine aynı köyde vefat etmiştir. Seksen yıl ömür sürdüğünü, otuz yaşlarında ise hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu şiirlerinden şöyle anlıyoruz:

Yaşım on birinde aynı devranda
Vardı bade gördüm bin bir nazile
Yaktım benzim can diye ol cananla
Sürdü zehir bedenimden söz diye
İçince mest oldum, dostun elinden
Sevda pınar oldu aktı dilimden
Kimse bilmez oldu dertli halimden
O yar cefa etti, güler yüz ile.
——————————————-
Yirmi otuzda menzile yettim
Daldım ummanlara kırk beşe geldim
Altmış yetmiş geçti seksene geldim
Kırıldı kanadın kolun Kelami

COĞRAFYA
Erzurum iline 168, Şenkaya ya 36 Oltu ilçesine 38 km uzaklıkta olan köyümüz yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir yere sahiptir.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi vardır PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Çevre Köylerden köyümüze birçok öğrenci okumaya gelir, o bölgedeki tek ortaokul sağlık ocağı olan Kömürlü Nahiyesidir, Birnevi Merkezdir.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir,Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yer altı kaynakları kömür bakımından zengindir. Köy ve civarında küçüklü büyüklü maden şirketleri mevcuttur. Köy halkı ekonomisini bu şirketlerden de sağlamaktadır.
ÜMİT YILMAZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder